Catalunya viu una de les sequeres més intenses mai enregistrades

Dimarts, 19 de desembre de 2023 a les 00:00

Davant de l’actual situació de manca de pluges i la reducció continuada dels nivells dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, que proporcionen l’aigua a Vilanova del Vallès, en aquests moment ens trobem en PREEMERGÈNCIA PER SEQUERA.

La fase de preemergència, una situació intermèdia entre la fase d’excepcionalitat i una fase d’emergència que tothom dona per feta. Aquest nou estadi del pla de sequera, no previst inicialment, té com objectiu  conscienciar la ciutadania de la importància d’estalviar aigua tant com es pugui.

Què suposa la preemergència? 

La principal mesura que  ha entrat en vigor amb l’activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d’aigua per habitant i dia, 20 litres menys del que es permetien gastar diàriament durant la fase d’excepcionalitat. Això significa que a partir d’ara  els municipis  que sobrepassin aquesta quantitat podran ser sancionats per la Generalitat.

Aquests 210 litres per habitant i dia de la fase de preemergència no comptabilitzen només els consums de cada habitant a casa seva, sinó que també tenen en compte l’aigua que aquesta mateixa persona pot consuir a la feina o al gimnàs, i també a les activitats econòmiques i comercials del municipi

Menys aigua per regar els camps esportius de gespa

L’altre canvi destacat que entra en vigor amb l’activació de la fase de preemergència afecta el reg de gespa. Fins ara, les superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, com un camp de futbol o un de rugbi, podien consumir 450m3/hectàrea/mes. A partir d’ara, la dotació màxima és de 200m3/hectàrea/mes.

Es mantenen la resta de normes ja vigents

  • El reg de supervivència d'arbres de 20.00 a 08.00 h
  • La prohibició de netejar vehicles fora dels establiments destinats a aquesta activitat
  • La prohibició pels ajuntaments d'omplir d'aigua fonts ornamentals i de netejar els carrers amb aigua potable
  • La prohibició d'omplir piscines privades. Es permet, però, reomplir les piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua

I en els edificis públics 

L’ Ajuntament iniciarà accions  per l’estalvi en edificis públics, iniciant-les amb  actuacions  de conscienciació tant pels usuaris com els treballadors.
D’altra banda, el Departament d’Educació està preparant una campanya educativa i de sensibilització sobre l’aigua per a escoles i instituts. 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha obert  subvenció pels ens locals  per a la realització d’inversions per a la recuperació, rehabilitació, adequació i execució de captacions d’aigües subterrànies d’abastament.
 

 

 

 

 

Darrera actualització: 19.12.2023 | 08:32