Ruta turística

Ruta de la Il·lusió


No hem de perdré mai les ganes i la il·lusió per defensar, mantenir, exalçar i recuperar tot allò que ens defineix com a Municipi, part de la Comarca i aspectes molt rellevants com pot ser la demarcació vinícola del D.O. Alella.

Aquesta ruta pretén combinar la tradició i la nostra història amb l’accés actual per camins i corriols que en alguns casos han esdevingut carreteres transitables actuals.

Característiques de la ruta:

  • Nivell: fàcil
  • Adreçat: famílies amb infants, excursionistes, rutes amb bicicleta i corredors de fons de muntanya, passeig amb vistes, relax, tot allò que pugui significar gaudir d’un paisatge i un entorn digne d’envejar i prendre nota d’unes bones dosis de cultura agrícola i medi ambiental.
  • Alçada màxima: 162 m.
  • Alçada mínima: 47 m.
  • Desnivell posotiu: 213 m.
  • Distància 14 km, opció durant la ruta a reduir a 11 km.
  • Desnivell acumulat: 226 metres.
  • Temps necessari:
    • A peu: entre 3:00 h i 3:15 h.
    • En bicicleta mountainbike: entre 1:00 h i 1:20 h

Plànol altimetria de la ruta

Visualitza la ruta amb Google Earth:

  1. Descarrega l'arxiu "Ruta turística" .
  2. Obre Google Earth en linia.
  3. Visualitza l'arxiu de la ruta dins de Google Earth anant a  ("Archivo / Importar archivo kml") i selecciona l'arxiu descarregat en el punt 1.

 

Descripció de la ruta

Arribem a l’Hotel Augusta situat al propi municipi de Vilanova del Vallès, on tenim una amplia zona d’aparcament per estacionar els vehicles i preparar la sortida amb tranquil·litat. Lloc recomanat per fer un petit mos, prendre un refresc o per els més sibarites poder gaudir d’una copa de pansa blanca.

Un cop llestos, baixem carretera avall i a uns 100 metres i trobarem un rètol de benvinguda, aquest és el punt d’inici de l’excursió, on gaudirem de la natura i ens omplirem d’energia positiva. A l’altre banda del carrer veurem un ballat que haurem de resseguir per la part exterior de la finca, pugem turó amunt fins arribar a un camí ben definit, com si fos una carena, que ens portarà fins a la finca de Can Cristòfol, finca amb molta historia i que havia estat un mar de vinyes. Aquí podrem gaudir d’unes vistes espectaculars i ser testimonis d’un patrimoni a punt d’extingir-se al nostre municipi, per això la necessitat de no perdre la il·lusió i les ganes de recuperar el que des de fa moltes generacions, ens a marcat com som avui dia. Continuem el camí, sempre ben marcat i definit, només cal seguir les indicacions, arribem a la Masia de Can Catafal, antics ramaders i pagesos d’horta. Creuem la carretera secundària de la Valldoriolf, ara el camí ens porta cap el riu Mogent tot passant per davant del Mas Rosat, pagesos que havien estat dedicats principalment a l’horta. Resseguim el riu fins arribar a una passera que ens portarà a l’altre banda, és una zona agrícola, avui en dia de molt poca explotació, però cal recordar que a banda i banda, i des de el terme municipal de La Roca del Vallès fins arribar a Montornès del Vallès, va ser en el seu dia un dels grans pulmons d’abastos agrícoles d’horta de la ciutat de Barcelona i província.

Ja estem arribant al municipi, entrem per la plaça Pau Casals, lloc on trobarem restauradors i podrem gaudir d’una parada i un refresc o bé arribar fins al final del passeig delimitat que hi ha just al costat del torrent del Sorral, que ens portarà, tot passant per el pas soterrat que trobarem just al final, fins al Centre Cultural i el Bosc de les Escoles. Sense perdre ull a les indicacions, ara anirem a visitar el Restaurant La Vaqueria (recentment es va modificar la ubicació, essent inicialment una casa de pagès que donava llet a tot el poble), aquí també podrem degustar un excel·lent pansa blanca, visitar la Bassa del Molinet (bassa d’on regaven els pagesos i molien els cereals), i apropar-nos a Cal Trempat (ubicació original de La Vaqueria). Una vegada hem arribat a aquests punts, passem per la Biblioteca Municipal Contravent, punt Turístic i Cultural que porta el nom d’una roca de la nostre serra però sobretot el nom d’una revista amb història i pes durant la segregació municipal.

Ara creuem la carretera just per davant de Cal Cabré, baixem per el Carrer La Palma i trobem l’antigua vinoteca “Can França”, més pansa blanca. Continuem 50 metres, oooohhhhhhh Can Xirau!!!!! on hi viu el nostre Mestre Forjador Miquel Xirau, reconegut a tot el territori per la seva excel·lent feina. Anem de nou direcció Riu Mogent, ara es el torn de Casa Menjars (exquisit!!). Ja som al riu, tornem per on hem vingut fins arribar al pas de Can Manel, a 50 metres tenim l’opció de girar a l’esquerra i tornar per on hem vingut o allargar la ruta. Si decidim fer el tram més llarg anirem fins passat la depuradora i tot just girarem a l’esquerra. Ara, tornem a creuar la carretera de la Vallderiolf en direcció Can Congostell, la casa més antiga i que havia estat la més rica del municipi, data del segle X, donava abast a tots els camps de conrreu de la Vallderiolf.

Afrontem l’últim tram de l’excursió, sempre seguint les indicacions a peu de camí, que ens retornaran a l’Hotel Augusta, on poder dinar, berenar o fer un bon sopar. Sempre hi ha l’opció de fer nit el dia abans o tot seguit de l’excursió.

Darrera actualització: 3.09.2024 | 12:32
Darrera actualització: 3.09.2024 | 12:32