Vilanova estrena dos murals amb realitat 3D
Art i tecnologia per reflexionar sobre el canvi climàtic i celebrar la lectura i la història del municipi.
En el marc del Grafftech Fest 2025, un festival internacional que uneix muralisme, noves tecnologies i impacte cultural, Vilanova del Vallès ha inaugurat recentment dos murals artístics que combinen art urbà i tecnologia.
El primer, situat a la plaça Països Catalans, l’han dissenyat i pintat membres del Consell d’Infància i Adolescència de Vilanova del Vallès (CIAVV), amb el suport de diversos artistes i amb l’objectiu de conscienciar sobre el canvi climàtic.
El segon mural, ubicat a la façana lateral de la biblioteca Contravent, és un homenatge a la lectura i a la història del municipi. El tema del mural va sorgir de les conclusions que el Consell va extreure durant la fase diagnòstica del Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) i que apuntaven a la manca de coneixement sobre memòria històrica del municipi entre infants i joves. Per aquest motiu, el mural mostra el primer exemplar de la revista Contravent, que dona nom a l’equipament i que va ser una publicació en la qual els veïns i les veïnes explicaven els passos i experiències que van conformar el procés de segregació de Vilanova.
Ambdós murals incorporen realitat augmentada, de manera que ofereixen una experiència visual i interactiva.
Per gaudir d’aquesta experiència, només cal comptar amb un dispositiu mòbil amb el qual poder llegir els tres codis QR adjunts:
- El primer QR és per al mural realitzat pel Consell d'Infància i Adolescència i mostra una realitat augmentada en la qual la guineu és la protagonista.
- El segon i el tercer QR corresponen al mural de la biblioteca Contravent: un d'ells mostra una realitat augmentada relativa al nen que sosté la revista, i l'altre, una interactivitat amb la nostra estimada Estèria.
Així doncs, un cop a la plataforma a la qual donen accés els QR, podeu fer servir aquestes dues fotografies o, molt millor, acostar-vos als murals i descobrir in situ els secrets d’aquests dues obres.
La creació d'aquests murals s’emmarca dins l’estratègia de l’Ajuntament de promoure la cultura, l’art i la innovació com a motor social, educatiu i turístic. Un acció, en definitiva, que contribueix a embellir espais públics, impulsar la participació cultural, atraure turisme i posicionar el municipi com a referent d’art urbà innovador.