Vilanova del Vallès treballa per prevenir el risc d'incendis forestals

Dimarts, 13 de juliol de 2021 a les 00:00

L’Ajuntament extrema les precaucions i augmenta la prudència i la vigilància davant l'amenaça dels focs forestals realitzant diferents tasques en l’entorn natural.

El 2021 ha estat un any molt sec i això es nota de fa temps en la vegetació. Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament de Vilanova del Vallès fa una crida a tota la ciutadania a extremar les precaucions per evitar qualsevol activitat o conducta de risc en entorns amb vegetació, per poca que aquesta sigui, ja que un petit descuit pot arribar a provocar un gran foc. En cas de detectar fum, cal trucar immediatament al 112.

Cal destacar que l’Ajuntament de Vilanova del Vallès treballa en diferents línies d’actuació per minimitzar aquest risc com la creació de franges de protecció en les zones urbanitzades en contacte amb el bosc; el manteniment selectiu de la vegetació de boscos, rieres i torrents com al  bosc Ruscalleda, Ca l’Alegre i les Roquetes o el manteniment del ferm i la vegetació colindant de camins i pistes forestals per assegurar l’accessibilitat de vehicles d’emergència i l’evacuació.

Podeu consultar el mapa del perill d’incendi diari a http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/incendis-forestals/mapes/mapa-perill-incendi/

Consells preventius

Sou a Catalunya, un país de clima mediterrani amb molta massa forestal. A l'estiu, la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, però cal tenir en compte que aquest risc també es pot produir en períodes de sequera durant l'hivern. Per això cal tenir algunes precaucions.

  • No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Si vas al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.
  • No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
  • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
  • Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
  • Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.
Darrera actualització: 13.07.2021 | 17:31