Treballs de replantació al parc fluvial adequats a la fase de sequera

Divendres, 31 de març de 2023 a les 00:00

Els treballs de restauració ambiental de la llera realitzats la passada tardor s’han consolidat i diàriament s’hi observen diverses espècies d’ocells que visiten la zona i aprofiten els nous nínxols ecològics.

Amb motiu de l’estat d’excepcionalitat per sequera l’Ajuntament de Vilanova del Vallès estableix accions per estalviar aigua en la plantació de les zones verdes del municipi.

Amb l’arribada de la primavera, l’ecosistema del parc fluvial incrementa la seva activitat. Els arbres i arbustos broten, i el sòl es cobreix de les herbàcies en flor típicament mediterrànies, com ravenisses, malves, borrajes i roselles. El tram de riu on es van dur a terme treballs de restauració ambiental de la llera durant la passada tardor s’ha consolidat. L’espai guanyat a la canya americana s’ha cobert d’un ric estrat herbaci, els arbres de ribera (salzes, freixes i àlbers) i arbustives plantades comencen a brotar, el canyís autòcton s’ha consolidat a la llera, i diàriament s’hi observen diverses espècies d’ocells que visiten la zona i aprofiten els nous nínxols ecològics.  

No obstant, la falta de pluges dels darrers mesos i les restriccions per sequera decretades per part de les administracions competents està afectant els parcs i jardins de Vilanova del Vallès, i també al parc fluvial. Actualment, el parc manté el reg de supervivència per degoteig gràcies al pou freàtic municipal, que permet mantenir vius els arbres i les arbustives. No obstant, durant els darrers mesos algunes zones d’arbustives no han resistit el dèficit de precipitacions.

Per aquest motiu, l’Ajuntament està duent a terme replantacions d’arbustos mediterranis de baix requeriment hídric al les dunes del parc, com el llentiscle, la sàlvia o les estepes. Són espècies resistents a les condicions de calor i poca disponibilitat d’aigua, tenen qualitats ornamentals i s’integren bé en l’ecosistema del parc.

L’ús d’aigua freàtica per al reg de supervivència, la plantació d’espècies mediterrànies, l’aposta per l’arbrat i els treballs per estructurar el parc fluvial com un ecosistema de transició entre l’espai natural del riu i el medi urbà, entre d’altres, són algunes de les vies per adaptar progressivament el parc fluvial al canvi climàtic i mantenir-lo com el gran espai de gaudi i connexió amb el medi natural per a la ciutadania de Vilanova del Vallès.

En paraules de l’acaldessa Yolanda Lorenzo, “el model de gestió dels parcs i jardins de Vilanova es fonamenta en l'aplicació de criteris de sostenibilitat que tenen com a eixos principals la racionalització de les tasques de manteniment, l'optimització del reg i la selecció d'espècies vegetals que s'adaptin al clima del municipi”.

Segons l’alcaldessa “la jardineria sostenible té com a objectiu optimitzar els recursos naturals, humans i econòmics de l’Ajuntament. D'aquesta manera s'aconsegueix un verd urbà més natural i més ben adaptat a l'entorn, útil i agradable per als usuaris dels espais verds públics i que no requereix un manteniment costós”.

 

Darrera actualització: 01.04.2023 | 08:16

Imatges