Saps com se celebra la Festa de Sant Sebastià?

Dijous, 16 de gener de 2020 a les 14:50

A partir del document primitiu de l’església parroquial se sap que al segle XIV hi havia a la parròquia 75 masos o casals. Si suposem un terme mitjà de 5,5 persones per casa, resulten 412 habitants. Els llibres d’escriptures i òbits del segle XV acusen sensiblement la disminució d’habitants. Possiblement en un segle la parròquia va perdre 25 masos. Les causes d’aquesta davallada demogràfica foren les males collites, les malalties, les pestes i la mortaldat consegüents, i també les lluites remences que ja s’havien iniciat feia temps.

Sant Sebastià esdevé una celebració d’antiga tradició en què trobem sant Sebastià com a protector de la pesta. En el seu moment es va fer una ofrena al sant, quan la pesta passava pel municipi, per tal que Vilanova no quedés afectada per aquesta malaltia.

Actualment, el diumenge més proper al 20 de gener es fa una missa a Santa Quitèria i es canten els Goigs en honor a Sant Sebastià, advocat contra el còlera. Durant las celebració eucarística es beneeixen uns panets i es venen per a tothom qui en vulgui.

Enguany la missa se celebrarà el proper diumenge 19 de gener a les 10 hores al Santuari de Santa Quitèria.

Darrera actualització: 16.01.2020 | 19:20