Com es pot fer el vot per correu a les eleccions al Parlament de Catalunya?

Dissabte, 30 de gener de 2021 a les 11:35

El proper 14 de febrer, tindran lloc les eleccions al Parlament de Catalunya. Per motius tant de salut – per disminuir el nombre de persones que es desplacin a votar presencialment i així reduir la concurrència als locals de vot – així com de garanties democràtiques – per evitar que contagis d’última hora puguin posar en risc la capacitat de votar d’algunes persones - , en aquesta ocasió, i més que mai, s’està fomentant  la modalitat de vot per correu.

I per això el govern ha sol·licitat a la Junta Electoral alguns canvis per facilitar el vot per correu. Fins ara, s'havia d'anar presencialment de dues a tres vegades a l'oficina de Correus (a fer la sol·licitud, en molts casos a recollir la documentació que arriba per correu certificat i a enviar el vot, que també s'ha de fer per correu certificat). 
Ara serà una mica més àgil: en primer lloc, la sol·licitud del vot es pot fer com sempre a l'oficina de Correus, però també es pot demanar per internet amb un certificat digital (com el DNI electrònic o l'idCAT). La petició es pot fer fins al 5 de febrer aquí: https://www.correos.es/es/es/particulares/para-el-ciudadano/voto-por-correo

La ciutadania, després, rebrà la documentació a casa per correu certificat. I aquí hi ha l'altra novetat: en aquest mateix moment, l'elector pot entregar el seu vot al/la treballador/a de Correus que li ha portat la documentació (mantenint el secret de vot), i rebre un justificant que acrediti que ha votat.

Qui ho prefereixi, podrà anar com es feia fins ara a l'oficina de Correus per enviar per correu certificat el seu vot. L'últim dia marcat al calendari és, en aquests moments, el 12 de febrer, però el termini es podria arribar a allargar. 

El servei de Correus conserva tots aquests vots, els recollits pels funcionaris de Correus i els que es recullen a les mateixes oficines, i els entregarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions.

En qualsevol cas, el servei de Correus conserva tots aquests vots, els recollits pels funcionaris de Correus i els que es recullen a les mateixes oficines, i els entregarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions. L'entrega es fa des de les 9 h del matí, quan arrenca la votació, fins a les 20 h, quan acaba. Els vots que puguin arribar després de les 20 h ja s'envien a les juntes electorals de zona perquè s'afegeixin al recompte definitiu de l'escrutini general.

Darrera actualització: 30.01.2021 | 11:30