Avui a Vilanova és dia de Caramelles

Diumenge, 19 d'abril de 2020 a les 12:30

Avui, 19 d'abril de 2020, una setmana després del Diumenge de Rams i com es fa tradicionalment a Vilanova s'haguessin cantat les Caramelles. Les corals infantils del municipi, la societat coral La Violeta i l'esbart dansaire Rosa dels Vents havien d'omplir de música, cants i colors els carrers i places de Vilanova. El dia sempre comença amb un esmorzar per a tots els cantaires i dansaires a la Plaça Pau Casals i que és servit per les àvies del casal d'avis Àngel de la Guarda. Són moments de rialles i reencontres dels més menuts, que mentre masteguen la coca de Can Geroni corren amunt i avall pels racons i llocs d'esbarjo de la plaça. Els cantaires més grans, els de la Violeta, tampoc no volen perdre's l'esmorzar, una bona excusa per aclarir la gola i començar a afinar la veu. Llavors és quan es comencen a entreveure les primeres notes del que està a punt de començar. Les Caramelles.

Abans, però s'ha d'enllestir l'equip de música que acompanyarà a la corrua de petits i grans. Que si falta l'allargador de corrent, que si el cable no és el bo, que ara ens falta el micro... Quan és l'hora de començar, sempre està llest i preparat per projectar les melodies que el mestre de la coral entonarà per sota dels càntics de les caramelles.

Són tres quarts de deu. Els professors de les escoles, ja un xic nerviosos per l'imminent inici, persegueixen els seus alumnes i els van situant a les seves posicions dalt de la tarima que el mateix format de la plaça ofereix. Les nenes s'empolainen amb camisa blanca i llaços de cinta vermella al coll i als pentinats, faldilla de fons cru florejada i espardenya o sabata blanca. Els nens segueixen el patró, però canvien la faldilla per pantaló fosc. Tot està a punt. Bé, tot no, les mares, pares i famílies encara estan comentant la jugada i agafant posicions per tal de fer la millor foto, el millor vídeo que després orgullosament enviaran a grups d'amics i famílies per difondre la tradició de les caramelles arreu.

Ara sí, després de xst! amunt i xst! avall, a Pau Casals només se sent la remor del mercat, ben a tocar, i dels ocells que han sortit a fer els cors amb les seves piulades a tots els cantaires de la festa d'avui. La directora de la coral infantil alça el puny tancat per acabar d'apaivagar alguna veu i el professor de música està a punt per començar a acariciar la guitarra i donar peu a la primera cançó. Avui, però, la coral Violeta s'afegeix a l'inici i sona la cançó "El nostre poble" entonada per totes les veus.

Al final de l'acte és quan pren protagonisme l'esbart Rosa dels Vents, ens engalanen la plaça dels Països Catalans amb una mostra de diferents danses tradicionals. L'elegància dels dansaires embadaleix els més petits. És el moment, doncs, en què s'anima a tots els assistents a participar en els últims balls. Per acabar, tothom que ho vol canta per finalitzar l'acte la cançó "El nostre poble".

Fi de festa! Hem tingut Caramelles.

Si voleu recuperar el vídeo de l'any passat el podeu veure aquí: https://vimeo.com/335396416

Darrera actualització: 19.04.2020 | 12:34